Kurumsal Java Eğitimleri Şubat 2013 Bülteni

Performans İyileştirmelerinde Dikkat Edilecek Noktalar

Performans, kurumsal Java uygulamalarının en baş ağrıtıcı konularındandır. Donald Knuth’un “We should forget about small efficiencies, say about 97% of the time: premature optimization is the root of all evil” vecizesi bir yana, uygulamalarımız işletime alındığında karşı karşıya kalabileceğimiz performans darboğazlarını nasıl aşacağımızla ilgili kafamızdaki yöntemin net adımlardan oluşması, optimizasyon için nereye bakacağımızı bilmemiz performans iyileştirme çalışmalarının verimli olması için şarttır. Bu yazımızda bir sistemin “ince ayara” tabi tutulmasında dikkat edilecek bölümleri ana hatları ile inceliyoruz.

Spring JavaConfig ve Döngüsel Bağımlılıklar

Aslında en doğrusu döngüsel bağımlılıklardan tamamen kaçınmak. Ancak zaman zaman karşımıza doğrudan veya dolaylı olarak java nesneleri arasında döngüsel bağımlılık ihtiyacı çıkabiliyor. Bu yazımızda Spring Application Framework içerisinde döngüsel bağımlılıkların nasıl ele alındığını incelemeye başlıyoruz. Devam yazılarımızda ise Spring 3 ile gelen Java tabanlı konfigürasyon yönetiminde döngüsel bağımlılıkların yönetimini ve Java tabanlı konfigürasyonun döngüsel bağımlılıklarla ilgili kısıtlarını ve bunların nasıl aşılabileceğini incelemeye devam edeceğiz.

Hibernate: Field Level mı? Getter Level Mı?

Herhangi bir framework, bir işi yapabilmek için birden fazla yol sunduğunda hangi yolun daha iyi olduğu ile ilgili geliştiriciler arasında hiçbir zaman kesin bir görüş birliğine varılması mümkün değildir. Aslında bu beklenmemelidir de çünkün muhtelemen bu alternatifler diğer yolların yetersiz kaldığı bir takım durumlar düşünülerek eklenmiştir. JPA veya Hibernate ile çalışırken temel tartışma konularından birisi de entity sınıfların persistent alanlarına hangi erişim yönetiminin kullanılması uygulamamız için daha doğru olur sorusudur. Bu yazımızda iki yönetimi de inceliyoruz, artı ve eksilerini değerlendiriyoruz.

Bir sonraki bültenimizde görüşmek üzere…

Kenan Sevindik

Kurumsal Java Eğitimleri

  • Spring Application Framework
  • Spring Security ile Web Uygulama Güvenliği
  • Spring MVC ve Web Servisleri
  • Spring AOP ve AspectJ ile Aspect Oriented Programlama
  • Hibernate ile Java Persistence
  • J2EE Teknolojilerine Giriş
  • Java ile Nesne Yönelimli Programlama
  • Nesne Yönelimli Analiz, Tasarım ve Tasarım Örüntüleri

On-site kurum içi eğitimlerin yanı sıra, kurum dışında da eğitimler düzenliyoruz. Her türlü konuda bilgi almak, size özel bir eğitim programı oluşturmak veya kurumsal uygulama geliştirme ile ilgili danışmanlık ve koçluk hizmetlerimiz için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Kurumsal Java Eğitimleri” bir Harezmi Bilişim Çözümleri Ltd. hizmetidir.