Kurumsal Java Eğitimleri Ocak 2012

ThreadlLocal değişkenler ve güvenlik, Spring 3.1, Tasarım örüntülerinde ortaklık/değişkenlik analizi

Herkese Merhaba,

2012 yılına hızlı bir giriş yaptık, ilk ayın sonuna geldik bile. 2011 yılında yoğun talep gören “Kurumsal Java Teknolojileri” eğitimlerimize bu yıl da devam ediyoruz. Abraham Lincoln’ün şu ünlü sözünü sanırım çoğumuz biliriz; “Bir ağacı kesmem için bana altı saat verirsen, ilk dört saatimi baltayı bilemeye harcarım.” Eğer bugünlerde “Enterprise Java” teknolojileri ile uygulama geliştirmeye çalışıyorsanız uygulama mimarisinden kullanılacak teknolojilere, analiz ve tasarım sürecinden geliştirme ortamına kadar pek çok konu hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmanız, değişik teknolojileri bir araya getirmeniz gerekmektedir. Size sunduğumuz eğitimlerle hem Spring, Spring Security, Hibernate, AspectJ gibi teknolojileri hızlı biçimde kullanır hale gelmenize, hem de nesne yönelimli programlama, tasarım örüntüleri, kurumsal uygulama mimarisi, geliştirme ortamı gibi konularda bilgi ve deneyim sahibi olmanıza yardımcı oluyoruz.

Spring 3.1 ve Getirdiği Yenilikler

Geçtiğimiz günlerde Spring Application Framework’ün 3.1 sürümü yayımlandı. Bu sürüm Kurumsal Java teknolojileri ile uğraşanlar tarafından uzun süredir merakla beklenmekteydi. Peki bu sürümle Spring kullanıcıları araç setlerine ne tür kabiliyetler kazandılar?

  • Spring 3.1’in getirdiği en önemli yenilik “bean definition profile” oldu. Bu kabiliyet ile Spring ApplicationContext’i farklı ortamlar için farklı bean konfigürasyonları çok daha kolay biçimde yapılabiliyor.
  • Spring 2.x serisi ile başlayan XML tabanlı bean konfigürasyon yöntemine alternatif olarak, Java kodu yazarak bean konfigürasyon yapılmasının sağlanması 3.1 sürümünde en üst noktaya taşınıyor.
  • Diğer önemli bir yenilik ise “cache abstraction”. Bulut mimarilerinin yaygınlaştığı ve dağıtık cache kabiliyetlerinin önemli hale geldiği bu dönemde farklı cache teknolojilerinin uygulama düzeyinde ortak bir API ile soyutlanması sanırım oldukça işimize yarayacak.
  • Bütün bunların yanında Servlet 3.0 ve Hibernate 4.x ile uyumlu hale gelmesi, MVC ve REST modüllerindeki iyileştirmeler de Spring 3.1 deki diğer dikkat çeken özellikler olarak karşımıza çıkıyor.

Ortaklık/Değişkenlik Analizi ve Tasarım Örüntüleri

Gang Of Four’un Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software kitabında kaliteli bir tasarıma ulaşmak için dikkat edilmesi gereken temel noktalar şu şekilde özetlenebilir.

  • Composition’ı inheritance’a tercih et.
  • Değişen ne var ise onu bul ve encapsule et.

Ancak sistem içerisinde neyin değişip, neyin sabit kaldığının tespit edilmesi, bunların nasıl encapsule edileceği ile ilgili kitaptan detaylı bilgi edinmek malesef mümkün olmuyor. Kitaptaki bu yöntem eksikliği çoğu okuyucunun zihnine daha önceden yerleştirilmiş nesne=veri + metot klasik yaklaşımı ile birleşince nesne modellerimiz güdük kalıyor. Okullarda “encapsulation” hep verinin encapsule edilmesi olarak öğretilir. Veri değişir ve bunlar nesnenin attribute’ları olarak ifade edilir. Oysa değişen sadece veri olmayabilir. Davranış veya sınıf da olabilir. Tasarım örüntülerinin pek çoğunda da verinin dışında davranış ve sınıf encapsulation’ınını görmekteyiz. İşte ortaklık/değişkenlik analizi sayesinde sistemin genelinde her türden değişken ve ortak yapıları tespit etmemiz ve tasarımımızı çok daha esnek bir hale getirmemiz mümkün.

İki gün süren Nesne Yönelimli Analiz, Tasarım ve Tasarım Örüntüleri eğitimimiz de de uygulamalı olarak GOF örüntülerini incelemenin yanı sıra, ortaklık ve değişkenlik analizi üzerinde de ayrıntılı biçimde duruyoruz.

ThreadLocal Değişkenler Kullananlar Dikkat!

Bu ay size bahsetmek istediğim diğer bir konu ise ThreadLocal değişkenlerle ilgili. Kurumsal java teknolojileri ile uygulama geliştirenler, özellikle Spring, Hibernate gibi frameworkleri kullananlar uygulama genelinde “contextual bilgi” paylaşımı için ThreadLocal değişkenlerin ne kadar önemli bir araç olduğunu bilirler. Ancak ThreadLocal değişkenleri dikkatsiz biçimde kullanmamız, uygulama ve veri güvenliği noktasında bizi bazı güvenlik açıkları ile karşı karşıya bırakabilir. TÜBİTAK Bilgi Güvenliği Kapısı’nda yayımlanan makalemde ThreadLocal kullanımının yol açabileceği güvenlik problemlerinden ve bunların nasıl önüne geçilebileceğinden bahsediyorum.

Bir sonraki ay görüşmek üzere, herkese bol Java’lı günler…

Kenan Sevindik

Kurumsal Java Eğitimleri

  • Spring Application Framework
  • Spring Security ile Web Uygulama Güvenliği
  • Spring MVC ve Web Servisleri
  • Spring AOP ve AspectJ ile Aspect Oriented Programlama
  • Hibernate ile Java Persistence
  • J2EE Teknolojilerine Giriş
  • Java ile Nesne Yönelimli Programlama
  • Nesne Yönelimli Analiz, Tasarım ve Tasarım Örüntüleri

On-site kurum içi eğitimlerin yanı sıra, kurum dışında da eğitimler düzenleyebiliriz. Her türlü konuda bilgi almak ve size özel bir eğitim programı oluşturmak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Kurumsal Java Eğitimleri” bir Harezmi Bilişim Çözümleri Ltd. hizmetidir.