Nasıl Profesyonel Yazılımcı Olunur ? – 2

Herkese merhabalar!

Profesyonel yazılımcı olma yolunda tavsiyeleri konu edindiğimiz yazı dizimize devam ediyoruz. Birinci bölüme buradan ulaşabilirsiniz.

8 – Kalite Kontrole Hata Bırakmayın

Kalite kontrolcüyü testçi olarak kullanmayın. QA aşamasına gelen kodda onlarca bug bulunmamalı. Tek tük gözden kaçanlar olabilir fakat koca bir liste dolusu bug, birşeylerin ters gittiğine işarettir.

9 – Birbirinizin Yerini Doldurabilir Olun

Yazılım işi takım oyunudur. Takımdan biri eksildiğinde oyun durmamalıdır. Diğer elemanlar eksiğin yerini mümkün olduğunca doldurabilmelidir. Bu nedenle takım arkadaşlarınızın ne iş yaptığından haberdar olun. Kodlarına göz atın. Hatta belli aralıklarla beraber çalışın. Pair programming bir yöntem olarak kullanılabilir. Amacımız, takımdan biri herhangi bir nedenle eksildiğinde işin kaldığı yerden devam ettirilebilmesidir.

10 – Dürüst Tahminler Yapın

İşin ne kadar zaman alacağı tahminlerini yapmak kolay değildir. Bu nedenle “3 hafta” gibi kesin ifadeler yerine değişik ihtimaller ve bu ihtimallerin olasılık yüzdesi bilgisinin verilmesi daha uygundur. Mesela, “İyi ihtimalle 2 veya 3 hafta sürebilir. Düşük bir ihtimalle 1 haftada bitirme durumumuz da var.” gibi bir ifade kullanılabilir. Zaman içerisinde gelişen olaylara göre de tahmininizi güncelleyebilirsiniz.

11 – “Hayır” Demesini Öğrenin

Profesyonelliğin getirdiği sorumluluklardan biri de “hayır” diyebilmektir. İnandığınız sürece “evet” demek tabii ki iyidir, fakat yeri geldiğinde “hayır” diyebilecek tek kişi olduğunuzu unutmayın.

12 – Tekrar Eden İşleri Otomatize Edin

İşlemlerin otomatik araçlarla yapılması. Programcıları muhatap alan bir yazıda bundan bahsedilmesi absürd kaçabilir belki ama hatırlatmakta fayda var. Projeyi build etme, testleri çalıştırma, vs. gibi tekrarlanan işler için araçlarımız dururken bunları bir adam pahasına yapmayın.

13 – Kendinizi Sürekli Geliştirin

Bir doktor veya avukat nasıl mesleki yaşamı boyunca öğrenmeye devam ediyorsa bir yazılımcı da öyle olmalıdır. Hergün yeni bir dil, framework, kütüphane ortaya çıkıyor. Bunların her birine en azından dokunmuş olun. Yeni bir teknik geliştiğinde bunun farkında olun. Bu arada bu işleri mesai saatleri dışında yapmanız gerektiğini unutmayın.

14 – Ekibinize Yeni Katılanlara Yol Gösterin

Yeni gelen arkadaşlarınıza deneyimlerinizi aktarın. İşlerin nasıl yürüdüğünü anlatın, pair programming yapın. Böylece sizin yapmış olduğunuz hataları tekrarlamayacaklarından emin olun.

Yazılım uzmanı olma gibi bir emeliniz varsa bu tavsiyeleri göz önünde bulundurmanızı öneririm. Ciddi manada benzerlerinizden sıyrılmanızı sağlayabilirler. Gelecek paylaşımda buluşmak üzere…